Brød bakt med hevedeig vert gode på smak og smuldrar mindre enn brød bakte på vanleg måte. Berre prøv!
laurdag 10. oktober 2009
Latskap er en dyd
.... i alle fall i matematikken! Dette brukte mattelæraren min på 2MNA og seie. Seinare i livet har eg overført dette til andre område. Kan ein gjere ting enklare, er ingenting betre enn det.
Bakar ein ofte og har to bakebollar, er det ingen grunn til å vaske bollen mellom kvar bakerunde. På bildet ser de ein hevedeig laga av 2 dl vatn, 3 dl kveitemjøl og ein ertestor bit fersk gjær ev. ei teskei tørrgjær. Hevedeigen lagar ein om kvelden før ein skal bake.
Deretter er det berre å ha i 1/4-1/3 pk gjær og bake etter vanleg oppskrift anten ein no blandar mjøl sjølv eller bruker ferdigblandingar.
I dag brukte eg 4-kornbrød blanda med sammalen kveite, fin.
Etter to timar hadde deigen heva nok. (I pausen var eg ute i hagen og grov opp knollar etter første frostnatt.)
Eg let maskina slå ned deigen. Og så eit lite triks; eg har i litt olje mot slutten.
Deigen blir litt feit på utsida, og eg kan bake utan mjøl og utan å skitne ut bakematta.
Eg treng heller ikkje å smørje formene. Og hendene vert ikkje tørre!
Brøda fekk heve i 45 minutt før eg steikte dei ved 200 g ca ein time. Formene er "like fine". Eg vaskar dei ikkje mellom kvar bakerunde.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
3 kommentarer:
Det med å ha i litt olje til slutt er skikkeleg smart!
Eg he alltid olje i baksten min,som regel raps olje,men til spesilet gode brød tar eg oliven olje :-)
Til fine brød ville eg valt olivenolje som til focaccia. Elles vekslar eg mellom solsikkeolje og rapsolje.
Olivenolje er dessutan "medisin" for tørre hender.
Legg inn en kommentar